Letné raňajky

Letné raňajky

20.08.2018

Letné raňajky bežného dňa u nás (na rozdiel od tých víkendových) musia byť rýchle. S teplými ránami sa totiž aj zo mňa, nočnej sovy, stáva ranné vtáča, a oveľa častejšie, ako za tmavých rán, mám potrebu pohybu hneď po zobudení. Času na raňajky je potom menej a som rada, keď ma už čakajú v chladničke, alebo ich príprava trvá pár minút.

Ovocie na ghee

Tento recept som vymýšľala za pochodu ako rýchlu alternatívu k surovému ovociu, ktoré v lete častokrát raňajkujem. V chladničke veľké vrecko sliviek veľkých ako čerešne (našťastie dobre odkôstkovateľných) a letné jabĺčka na rýchlu spotrebu.

Na panvici som rozohriala prepustené maslo ghee, prihodila pár polovíc vlašských orechov, nakrájané slivky a jablko.

Chvíľu som nechala ovocie orestovať, kým začalo púšťať šťavu, dochutila škoricou a v miske pridala lyžicu ovčieho jogurtu.

letne-ranajky-elena-svobodova-1
letne-ranajky-elena-svobodova-2

Kaša s čokoládou a kokosom

V posledných dvoch rokoch som si obľúbila robiť kaše večer predchádzajúceho dňa a jesť ich studené (vzniklo to ako nutnosť, aby som v dni, kedy cestujem do školy, nemusela vstávať ešte o 20 minút skôr kvôli príprave raňajok; skúsila som si takto pripraviť kašu aj na niekoľko dní dopredu, keďže v škole na ubytovaní som možnosť varenia nemala, a zistila som, že keď sa kaša zaviečkuje ešte horúca, vydrží kľudne niekoľko dní.

Okrem toho chutí úplne inak, ako kaša teplá – odporúčam vyskúšať). Túto kašu som tiež pripravovala deň dopredu. Čokoláda s kokosom je kombinácia, ktorú by som mohla jesť teplú či studenú každé ráno.

Ryžové vločky som nasypala do vody a ochutila lyžičkou medu a štipkou soli. Pridala som ľanové semienka, strúhaný kokos a nechala variť. Keď bola kaša hotová, prisypala som kokosové lupienky a kvalitnú horkú čokoládu nasekanú na rôzne veľké kúsky (tie malé sa roztopili úplne, tie väčšie ostali v kaši v celku – dokonalá kombinácia).

Kým sa kaša varila, na panvicu som nasypala černice, podliala troškou vody a chvíľu udusila – len toľko, aby nestratili tvar. Ochutila som ich vanilkovým práškom. Ovocie môžete vmiešať do hotovej kaše, alebo podávať zvlášť – ako vám chutí najlepšie.

Banánový chlebík

Doma ho milujeme samotný, s jogurtom, natretý orechovým maslom, s ovocím. Je to výborný spôsob, ako zúžitkovať zrelé banány, ktoré, priznám sa, u nás nikto nie je ochotný jesť. Chlebík je do 15 minút v rúre, takže sa do jeho výroby kľudne pustím o deviatej večer, aby sme na ráno mali čerstvý.

Dva banány si rozmixujem a do rovnakej misky na jemno nastrúham jabĺčko. Prilejem približne 1-1,5 dcl kefíru, pridám dve vajíčka, pravý vanilkový prášok a vymiešam. V druhej miske zmiešam asi 1,5-2 šálky celozrnnej múky (závisí od hustoty výslednej zmesi, radšej dám múky menej a v prípade potreby pridávam), štipku prášku do pečenia, soli, perníkového korenia, ak nemám, nešetrím aspoň škoricou.

Sypkú zmes primiešam do zmesi banánovej. V tejto fáze pridám, čo ma napadne – nasekané orechy, slnečnicové alebo ľanové semienka, sušené ovocie (hrozienka alebo slivky), nasekanú horkú čokoládu, pokiaľ banány neboli dosť sladké, pridám med. Pečiem vo vymastenej forme približne 70 minút na 200 stupňoch (moja trúba potrebuje zvyčajne viac času, ako je uvedené v receptoch, takže odporúčam test špáradlom).

letne-ranajky-elena-svobodova-3
Pokud se Vám článek líbil,
podpořte tento web a sdílejte ho.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close