Lenivé letné obedy

Lenivé letné obedy

29.08.2018

Bez mučenia priznávam, že nie som fanúšikom nekonečného vystávania pri šporáku a dlho pripravované hostiny sú u nás obmedzené na jediný raz za rok,  kedy v predvianočnom čase chystám vianočnú večeru pre pár priateľov s rodinami. Ten deň si varenie skutočne užívam, v bežnom živote však majú prednosť jednoduché jedlá, ktoré sú časom aj ingredienciami nenáročné na prípravu. Tu vám ponúkam niekoľko inšpirácií na obedy, ktoré sú hotové za  niekoľko málo (možno desiatok) minút.

Teplý strukovinový šalát

Po nájazde potravinových molí, ktoré sa zhostili nášho šuplíka so suchými potravinami počas týždňovej neprítomnosti, som v horúcom letnom dni nemala náladu stráviť hodinu namiesto prechádzky so psom v potravinách, preto bolo treba čarovať z toho, čo sa našlo v chladničke a do čoho sa mole nepustili. Našťastie sa vyhli fľaši so zelenou šošovicou, ktorú som na pár hodín nechala namáčať v studenej vode a niekoľkokrát za dobu namáčania premyla. Šošovicu som potom uvarila s lístkom bobkového listu a sušeným oreganom do mäkka.

Kým sa šošovica varila, nakrájala som kúsok cukety, paradajku a papriku na menšie kúsky a spolu s nasekaným cesnakom orestovala na lyžičke oleja. Zeleninu som premiešala s uvarenou šošovicou a rozdrobeným feta syrom a na záver dochutila čerstvým oreganom zo záhradky a citrónovou šťavou.

letne-ranajky-elena-svobodova-1
letne-ranajky-elena-svobodova-2

Plnená tortilla

Tieto tortilly som robila ako jednohubky na oslavu narodenín – nakrájané na menšie kúsky a spichnuté špáradlom boli výborným občerstvením. V pondelok po oslave som zvyšné suroviny spotrebovala na rýchly obed.

Do kyslej smotany som primiešala lyžičku dijonskej horčice a pažítku. Zmes som rozotrela na celozrnnú tortillu, pridala rukolu, mozzarelu, jarnú cibuľku a sušené paradajky v oleji. Veľmi rýchly, jednoduchý a chutný obed to bol.

Cestoviny s tuniakovou omáčkou

Môj obľúbený obed, keď nie je čas vymýšľať a nakupovať, pretože suroviny naň mám doma vždy. Celozrnné cestoviny uvarím na skus. Na olivovom oleji pri nízkej teplote orestujem do sklovita cibuľu a pridám konzervu tuniaka. Ja som si v poslednej dobe veľmi obľúbila tuniaka v sklenenej fľaške z Billy, ktorý u tých konzervových nemá konkurenciu. Odkedy som ho objavila, iného nekupujem.

Asi po piatich minútach pridám paradajkovú omáčku, osolím, okorením a nechám chvíľu variť. Hotovú omáčku dochutím pretlačeným cesnakom a bylinkami. Na tanieri posypem parmezánom a čerstvým petržlenom a bazalkou.

letne-ranajky-elena-svobodova-1
letne-ranajky-elena-svobodova-2

Cícer na indický spôsob

Výborný spôsob úpravy cíceru, podávať môžete s basmati ryžou alebo indickým chlebom naan. Na oleji som spenila cibuľku, pridala pretlačený cesnak, chilli a zázvorový prášok (nemala som doma čerstý zázvor, ak by som mala, nastrúhala by som).

Po chviľke restovania pridáme rímsku rascu, mletý koriander a korenie garam masala. O dve minútky pridáme konzervu lúpaných krájaných paradajok alebo paradajkové pyré, privedieme k varu a pridáme dopredu uvarený cícer (alebo použijeme kúpený). Na tanieri posypeme čerstvým koriandrom.

Pokud se Vám článek líbil,
podpořte tento web a sdílejte ho.

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close