Tradičné netradičné prílohy

Tradičné netradičné prílohy

30.09.2015

Tradičné prílohy, ako sú varené zemiaky či zemiaková kaša, cestoviny, knedle, ryžu, chlieb skúste vymeniť za zabudnuté potraviny, ktoré používali už naše staré mamy a ktoré si určite nezaslúžia byť ignorované, prípadne vylepšite prípravu jedál, ktoré sú u vás v kuchyni bežné. Ponúkam vám niekoľko inšpirácii.

pohánka

sa pestovala už niekoľko tisíc rokov pred naším letopočtom a bola veľmi používanou súčasťou jedálničkov. Vďaka absencii lepku je vhodná aj pre celiatikov a je nutrične bohatou potravinou bohatou na esenciálnu kyselinu linolovú a linolenovú, minerálne látky, napríklad zinok, selén, meď, vápnik, horčík či fosfor. Z vitamínov obsahuje hlavne tie zo skupiny B (thiamín či riboflavín). Pohánka obsahuje až 12 -15% bielkovín, má vyvážený pomer aminokyselín a v neposlednom rade je bohatá na vlákninu.

Pohánku pripavenú podľa návodu dochutíme čerstvými alebo sušenými bylinkami, cesnakom, nastrúhaným syrom či cibuľkou orestovanou na kokosovom oleji alebo ghee. Možné sú samozrejme rôzne kombinácie.

pšeno

rovnako ako pohánka neobsahuje lepok, je veľmi výživné a ľahko stráviteľné, bohaté na vitamíny skupiny B a minerály (horčík, železo, vápnik, zinok, draslík, fosfor). Výborné je, či ho pripravíme na slano, alebo na sladko – v druhom prípade ho môžeme použiť na nákypy, kaše alebo palacinky, výborne chutí s jabĺčkami a iným ovocím zo záhradky, hrozienkami a medom.

Na slano pšeno môžeme ochutiť bylinkami (tymián či majoránka), sójovou omáčkou, droždím, semiačkami, pridať kvalitný rastlinný olej, kari alebo zeleninu, ktorú práve máme v chladničke – papriku, cuketu, baklažán, cesnak, cibuľu.., surovú či krátko podusenú alebo pripravenú v pare.

quinoa

(čítaj kín-ua) pochádza z Južnej Ameriky a bola „denným chlebíkom“ starovekých Inkov. Má vysoký podiel aminokyselín, obsahuje minerály ako horčík, vápnik, fosfor, meď, mangán, zinok, železo, vitamín C, betakarotén, kyselinu listovú a samozrejme množstvo vlákniny. Veľmi priaznivý je aj jej glykemický index, ktorý sa rovná 35.

Zmiešaním s vajíčkami, špenátom, podusenou mrkvou či brokolicou, pridaním cesnaku, rasce a petržlenovej vňate pripravíme výborné placky, ktoré jednoducho upečieme v predhriatej trúbe. Quinoa má príjemnú orieškovú chuť a tak chutí výborne aj samotná alebo pridaná do šalátu.

Zemiakové pyré

aj našu klasiku môžeme pripraviť na nutrične bohatší a úžasne chutný spôsob. Napríklad ako chorvátsku blitvu s mangoldom, cesnakom, olivovým olejom, trochou himalájskej soli a korením. Mangold obsahuje veľké množstvo vitamínov C, A, B, E (aby sme ich zachovali čo najviac, je treba šetrná úprava, rozvarenie „na blato“ veľkú časť živín zničí) a minerálov ako vápnik, železo či fosfor. Majme však na mysli, že obsahuje aj veľa kyseliny šťavelovej, ktorá s vápnikom vytvára nerozpustné komplexy a znižuje jeho využitie, takže to s jeho množstvami nesmieme preháňať.

Do zemiakov tiež môžme počas varenia pridať rozličnú koreňovú zeleninu, vďaka ktorej výsledok na tanieri nadobudne úplne nový chuťový rozmerJ

Ďalšie tipy na rýchle a jednoduché prílohy:

  • udusené fazuľkové lusky ochutené olivovým olejom, parmezánom a citrónovou šťavou, podľa chuti môžeme pridať cesnak
  • uvarený cícer rozpučený a zmiešaný s tahini (sezamová pasta) a rímskou rascou, prípadne zmiešaný s kari korením a(lebo) orestovanou cibuľkou
  • dusený špenát ochutený lyžičkou kyslej smotany
  • grilovaná zelenina – paradajky, šampióny, cuketa, baklažán, cibuľa, tekvica, paprika.. ochutená bylinkami, korením, sójovou omáčkou, citrónovou šťavou, jogurtom,..

 

Pokud se Vám článek líbil,
podpořte tento web a sdílejte ho.